Nout naar de dolfijnen

Uitleg Dolfijntherapie

Wat is dolfijntherapie?

Dolfijntherapie is een ondersteunende therapie voor kinderen met een beperking en/of speciale behoeftes. Bij deze therapie staat de interactie tussen het kind en de therapeut samen met speciaal daarvoor getrainde dolfijnen centraal.

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond, dat dolfijnen kinderen stimuleren zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgden die gecombineerd word met interactie met dolfijnen. Dolfijntherapie kan bijdragen aan een fundamentele vooruitgang in de toekomst.

Een ander positief aspect is dat de hele familie kan worden betrokken bij de therapie. Broertjes en zusjes kunnen deelnemen aan een speciaal “broertjes en zusjes-programma”, dat parallel loopt aan de therapie.

Werkwijze

De meeste therapiecentra werken volgens "gedragstherapeutische principes". Hierbij krijgen de kinderen taken die variëren van opdrachten in het kader van taal-spraakontwikkeling, fijne/grove motoriek, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook kan gewerkt worden aan bijvoorbeeld "beurtgedrag" of andere gedragsaspecten.

De speelse interactie met de dolfijn vormt een stimulans voor het kind om telkens weer nieuwe opdrachtjes te proberen en zich door herhaling deze nieuwe opdrachten eigen te maken en toe te passen in het dagelijkse functioneren. Als beloning mag het therapiekind na de uitgevoerde opdrachten het water in om vervolgens de dolfijn opdrachten te geven.

Ook worden soms oefeningen uit de therapieruimte herhaald met de dolfijn. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen vergroot en wordt het kind weer gestimuleerd, waardoor het zich openstelt voor verdere ontwikkeling. Het is dus een effectieve methode die een optimale leeromgeving creëert.

Als deze taken en therapievorm later ook in de thuis- of schoolsituatie regelmatig met het kind herhaald blijven worden, blijkt vaak dat zelfs drie tot zes maanden na afloop van de therapie zich nog nieuwe stapjes in de ontwikkeling van het kind voordoen.

Dolfijnen

Eén van de belangrijkste redenen voor het succes van de dolfijntherapie zijn de dolfijnen die in hun natuurlijke omgeving leven. Om die reden is de gezondheid van de dieren een zeer hoge prioriteit voor de centra die deze vormen van therapie aanbieden.

Waarom niet met andere dieren?

Waarschijnlijk kan deze vorm van therapie ook gedaan worden met paarden, honden of katten. Dolfijnen zijn echter taakgericht, wijzen niet snel iemand af en kunnen zich goed concentreren. Daardoor kunnen ze beter getraind worden dan andere dieren

Dolfijnen zijn verder bijzonder sociaal en blijven zelfs tot op hogere leeftijd speels. Daarnaast is spelen en zwemmen in het water stressverlagend voor kinderen met een beperking. Dolfijnen maken ook bijzonder geluiden die met name bij kinderen met het Syndroom van Down als vertrouwenwekkend worden ervaren.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!